T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / BAFRA - İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi

Haberler

Nis

Kariyer aşamaları vektörler | Kariyer aşamaları vektör çizimler, vektörel  grafik | Depositphotos®REHBERLİK SERVİSİ

· 5 Adımda Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

Kariyerinde başarıyı; kendini mutlu hissederek, düşünerek ve yaptığın işi severek elde edersin. Bu üç şey bir araya geldiğinde kariyerde başarı da gelecektir. Günün sonunda kariyer dediğimiz şey; eğitim, bilgi ve tecrübenin harmanlanmasıdır. Tabi ki burada başrol oyuncusu biz oluyoruz. Bu oyunda da ien çok sorduğumuz soru şu: İyi bir kariyer planı nasıl yapılır?

İlk aşamada sizin için anlamlı olan bir süre içinde (6 ay, 3 yıl, 10 yıl) ulaşmak istediğiniz hedef ile ilgili kararlarınızı vermelisiniz. Nereye ve ne zaman ulaşmak istediğiniz konusunda kararlı olmalısınız. Önünüze hedef koyun. İlk olarak kısa vadeli daha sonra uzun vadeli planlar yapın. Unutmayın ki hedef koymak işin yarısını yapmak demektir. Tabiki hayatımız tamamen bizim kontrolümüzde ilerlemiyor. Bazen önümüze çıkan ani kararlar sizi hiç ummadığınız yol yoldan ilerletiyor fakat bu yolların ön hazırlıkları da her zaman sizlerin elinde bunu unutmayın. Her an planınızın önüne çıkacak engellerle karşılaşabilirsiniz. Bunlar için her zaman hazırlıklı olmalısınız.

İlk olarak planınızı oluşturmadan önce kişiliğinize yönelik soruları cevaplandırmalısınız. Güçlü yönleriniz neler, Gelişmeye açık yönleriniz neler ve değerleriniz neler gibi soruların yanıtlarını bulmalısınız. Kariyer demek bilgi demektir. O nedenle mesleğimizle ilgili yeterli bilgi ve beceriye sahip olmak için araştırma yapmak şarttır. Bundan sonrasında ise 5 Adımda Kariyer Planı Nasıl Yapılır? sorusunun cevabını bulabilirsiniz.

1. Sektörünüzü ve Departmanınızı Belirleyin

Bir sonraki adım sektör ve departman belirlemek olmalıdır. Hangi sektörlerin ve şirketlerin geleceği olduğunu ve bunlardan hangilerinin size ihtiyacı olabileceğini tespit etmelisiniz. Tabi bunu yaparken niteliklerinizi, bilgi ve becerilerinizi göz önünde bulundurmanız, mezun olduğunuz bölüm olmasa bile ilgili olduğunuz ve kendinize güvendiğiniz alanı belirlemeniz gerekir.

2. Yol Haritası Oluşturun

Size uygun sektörü ve mesleği bulduktan sonra, veya çalıştığınız iş sizi tatmin etmiyorsa; bilgi, beceri ve deneyimlerinizi kullanabileceğiniz pozisyonlar için bir plan geliştirmelisiniz. Neler yapabileceğinizi, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini yavaş yavaş kafanızda oluşturmalısınız. Nasıl ve ne şekilde iş bulacağınız konusunda plan yapmalısınız.

3. Yeteneklerinizi Geliştirin

Önemli olan güçlü taraflarınızı arttırmak ve zayıf taraflarınızı en aza indirgemektir, ama bunu başarabilmek için once güçlü ve zayıf yönlerinizin neler olduklarını bilmeniz gerekir, ve bu her zaman söylendiği kadar kolay değildir. Kendinizi dinlemeniz ve bunu mümkü olduğunca  tarafsız, kendinizi korumadan yapmaya çalışmalısınız. Yardım almak için çevrenizdeki insanlara, yakınlarınıza sorabilirsiniz. Bunlar size kendiniz hakkında yeni bir fikir kazandırabilir.

4. Kariyer Hedefinizi Belirleyin

Yaptığınız işte iyi olmak için, ne yaptığınızı biliyor olmanız gerekir. 'Konumlandırma'  kim olduğunuz, kendinizi nerede görmek istediğiniz, becerileriniz, sektöre ve firmaya ne kadar uygun olup olmadığınızdan oluşan bir paragraftır. Bir paragrafta kariyer hedefinizi açıklayan bir yazı yazmanız hedefinizi netleştirmek ve gerçekleştirmek açısından önemlidir.

5. Hareket Planı

Önümüzdeki bir iki sene içinde ne yapmak istediğinize karar verdiğinize göre, artık sıra bunu yerine getirmek için kullanacağınız taktikleri belirlemeye geldi. Araştıra yapabilir, sektördeki uzmanlarla konuşabilir ve yapmayı planladığınız işde başarılı olmuş olan insanları inceleyebilirsiniz. Öncelikle ilgili sektör ve belli başlı firmalar ile ilgili detaylı bilgi edinmelisiniz, daha sonra tanıdıklarınız veya onlar aracılığıyla başkalarıyla görüşmekte büyük fayda vardır, fakat birden fazla kişiyle görüşmeye ve onlarla aranızdaki farklılıkları göz ardı etmemeye özen gösterin.

 Sonuç: Ne kadar sıklıkla durup, kariyer haritanıza ve koşullarına göz atarsanız sizin için o kadar faydalı olur. Eğer planlamaya yeni başladıysanız, her hafta, eğer daha rahat bir süreç içindeyseniz, ayda bir defa kariyer planınızı gözden geçirmeniz tavsiye edilir. Önemli olan planınızı gözden geçirmek için belirli bir aralık belirlemiş olmanızdır, böylece daha sistemli ve planlı ilerleyebilirsiniz.

İhtiyaç duyduğunuz her konuda rehber öğretmen/Psikolojik danışmandan yardım alabilirsiniz.

 

Yasemin EROĞLU

Psikolojik Danışman

Nis

Nis

Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi Yapıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan "Mesleki Eğitimde 1000 Okul" projesi kapsamında Bafra İbni Sina MTAL  tarafından planlanan ve  ilçemizdeki Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerine yönelik olarak   "Bağımlılık" ile ilgili eğitim yapıldı.  "Bağımlılık"  eğitimi Bafra İbni Sina MTAL  psikolojik danışmanı Ercan NAR'ın moderatörlüğünde Merkezimiz  psikolojik danışmanı Yasemin EROĞLU tarafından, 13/04/2021 Salı günü saat 11:00' da Bafra Cumhuriyet Ortaokulu öğrencilerine yönelik eğitim verildi.

Eğitimler, İlçemizdeki diğer ortaokul öğrencileri ile devam edecektir.

Emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Nis

Kimden nereden ne zaman nasıl yardım isteyebileceğini bilir- sınıf rehberlik çalışması merkeimiz rehber öğretmeni Yasemin Eroğlu tarafından 13.04.2021 tarihinde tüm sınıflarımızda derse katılım seminer sunum faaliyeti olarak yapılmıştır.Öğrencilere sorunların ne olduğu ,farketmeleri,yaşanılan sornların farklılık gösterebileceği ve yardım alabileceği kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi verilmiştir.

Nis

Merkezimiz Rehber Öğretmeni/Psikolojik Danışman Yasemin EROĞLU  Yeşilay Cemiyeti tarafından yüürütülen Türkiye Bağımlılıkla Mücadele TBM ve Okulda Bağımlılığa Müdahale -OBM çalışmalarını titizlikle yürütmetedir.Konu ile ilgili seminer sunum çalışmaları okulumuz rehberlik çalışmaları kapsamında yürütülmekte olup,Bağımlıık tedavi sürecinde ise öğrencilerimizle bireysel olarak ilgilenmektedir.

Nis

 

Rehberlik çalışmaları olarak bugün sizlerle öfke kontroü konusunu paylaşmak istiyorum:

Öfkeyi Tanıyalım

Öfke,hoşnut olunmayan durumara karşı verilen temel duygulardan biridir.  Öfkenin  nedenleri arasında;umutsuzuk,stres,engellenme,depresyon,sevgisizlik,anlaşılamamak,utanç,adaletsizli,kıskançlık,korku gibi duygu ve düşünceler olabilir.

Öfke Kontrolü için birkaç öneri:

1.Öfkelenmeye başladığınız anda kendinize nefes alacak zaman tanıyın.Kendinize,sakin ol,sinirlenecek birşey yok gibi telkinlerde bulunun.

2.Öfkenizi doğru ve net bir şekilde ifade edin.Sakinleştikten sonra öfklenmenize neden olan etmenleri karşınızdakini incitmeden ifade etmeye çalışın.

3.Spor yapın.Spor yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlar.

4. Öfkelenmenize neden olan etmenlere değil de çözümlere odaklanın.

5.Öflkelenmenize neden olan durumlarda sen dili yerine ben dilini kullanmaya çalışın.

6.Gergin anlarınızda mizaha yönelmeyi deneyin.

7.Öfkelenmek yerine iletişim becerilierinizi geliştirmeye çalışın.

8.Öfkenizle başedemediğiniz durumlarda bir uzmandan yardım almaya çekinmeyin.

İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi Rehber öğretmeni olaraksizlere ihtiyaç duyduğunuz her konuda yardımcı olacağımı bilmenizi isterim.

Yasemin EROĞLU

Psikolojik Danışman

 

Nis

Aile Eğitimi 5

Travma ve Stres Belirtileri ve Başa Çıkma Yöntemleri hakkında veli eğitim çalışması yapıldı

Nis

İlçemiz İbni Sina MTAL koordinatörlüğünde İlçemiz Milli İrada İmamhatip Ortaokulu öğrencilerine yönelik rehber öğretmenimiz Yasemin EROĞLU tarafından Bağımlılık ve Önleme konulu önleyici rehberlik çalışması yapılmıştır.

Nis

Merkezimiz rehber öğretmeni Yasemin EROĞLU tarafından  annelerinden oluşan grubumuza her hafta düzenli olarak aile eğitim çalışması yürütülmektedir.

Nis

AİLE EĞİTİMİNDE KONUMUZ BAĞIMLILIK

Nis

Yeşilyazı Ortaokulu öğrenci ve öğretmenlerine yönelik merkezimiz tanıtım çalışması yapıldı